Taalachterstand? Welkom in de nieuwkomersklas!

20141201_121645

In Amstelveen wonen relatief veel kinderen die de Nederlandse taal niet of minder goed beheersen. Dat komt onder meer doordat hier veel expats wonen: in onze regio zijn veel buitenlandse bedrijven gevestigd. Gelukkig maar, want veel Amstelveners vinden daar hun baan. De kinderen van expats gaan soms naar een internationale school, soms naar een reguliere school.

De laatste jaren is bovendien het aantal vluchtelingen, onder meer uit Syrië, toegenomen. Van diverse scholen ontvingen we geluiden dat het aantal kinderen dat de Nederlandse taal niet machtig is, de laatste tijd stijgt. Deze kinderen komen lastiger mee in de klas. Dat kan ook gevolgen hebben voor de tijd en aandacht die een leraar heeft voor kinderen die goed Nederlands spreken.

Ieder kind verdient goed onderwijs, of je nou uit Nederland of een ander land komt. Met ingang van dit schooljaar zijn om die reden de zogenaamde nieuwkomersklassen gestart, gefinancierd door de gemeente. Nieuwkomersklassen zijn aparte klassen speciaal voor kinderen die extra hulp nodig hebben bij het leren van de Nederlandse taal. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de kinderen leren sneller Nederlands, en de leerlingen zonder taalachterstand krijgen de aandacht die ze verdienen.

Op bezoek bij juf Hanna van één van de nieuwkomersklassen mocht ik zelf ervaren hoe de leerlingen bekend raken met de Nederlandse taal.

20141201_121701

Juf Hanna weet de kinderen razendsnel de taal te leren. De manier waarop ze Nederlands sprak met de leerlingen, in combinatie met wat gebaren waar nodig, boekt duidelijk snel resultaat. Met veel leerlingen, dit jaar pas gestart, kon ik al in het Nederlands een gesprek voeren. Of ze nu uit Syrië, China of Spanje kwamen. En de kinderen die pas net enkele dagen aan de klas deelnamen, werden enthousiast geholpen door degenen met meer ervaring.

Ontzettend mooi om te zien, en indrukwekkend. Deze kinderen komen er wel!

20141201_121706 (1)All Posts

4 thoughts on “Taalachterstand? Welkom in de nieuwkomersklas!

Leave a comment