Toekomstgericht Techniekonderwijs

Op werkbezoek bij 1 van de 10 finalisten van het MBO-team van het jaar, dat moet wel interessant zijn. En dat was het ook. Het team Techniek van ROC Flevoland had deze nominatie in de wacht gesleept met hun vernieuwende onderwijsmodel. Afgelopen week ging ik langs om meer te horen over de vernieuwingen die het ROC heeft doorgevoerd. En om een stukje in de praktijk te ervaren.

Een leven lang ontwikkelen is een belangrijk thema binnen zowel het onderwijs als de gemeente. Banen voor het leven komen steeds minder voor, en ontwikkelingen die het werk veranderen volgen elkaar snel op. Dat maakt het steeds belangrijker om jezelf te blijven ontwikkelen. En dat vaak naast het reguliere werk, de zorg voor een gezin en bijvoorbeeld mantelzorg.

Bij het ROC hebben we kennis gemaakt met het Toekomstgericht Techniekonderwijs, een nieuw onderwijsmodel waarbij wordt ingespeeld op deze ontwikkelingen. De vele verschillende techniekopleidingen zijn samengevoegd, om vanuit daar cursussen te ontwikkelen die op elk niveau te volgen zijn. Door deze inrichting kan iedereen zijn eigen technische opleiding samenstellen, op zijn eigen niveau en tempo. Dat betekent dat een student heel gericht een techniekopleiding kan samenstellen die goed passen bij zijn interesses. En dat een werkende kan kiezen voor een of meer gerichte cursussen, die hij of zij kan doen op het moment dat dat het beste uitkomt.

Ook het bedrijfsleven is aangehaakt. De bedrijven denken mee over wat er in de praktijk nodig is, en wat de nieuwste ontwikkelingen van de opleidingen vragen. Zo sluiten de cursussen goed aan op de werkpraktijk.

Tijdens het werkbezoek sprak ik met medewerkers van het ROC, studenten, en vertegenwoordigers van bedrijven. En mocht ik in de praktijk ervaren hoe een les ingericht wordt. Het enthousiasme over de nieuwe werkwijze was overal groot, en is ook zeker op mij overgesprongen. Om een opleiding zo om te gooien vraagt om lef. En dat hebben ze in grote mate getoond. Naast enthousiast over de ontwikkeling, mogen we dan ook zeker trots zijn op ons ROC!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s