Werken aan kunstgras zonder rubbergranulaat

Afgelopen week bracht ik een bezoek aan S.C. Buitenboys. Daar zijn we hard aan het werk om de kunstgrasvelden te vervangen. Dat gebeurt op meerdere plekken. Het kunstgras met rubbergranulaat vervangen we door kunstgras waar deze vervuilende stof niet in zit. Rubbergranulaat werd lange tijd in heel Nederland veel gebruikt, omdat het zorgde voor een veld dat in eigenschappen erg leek op een gewoon grasveld. Een gewoon grasveld slijt veel sneller, zodat clubs er een stuk minder uren per week op konden spelen.

Het leek een mooi product dus. Maar in de loop der tijd is ontdekt dat het rubbergranulaat stoffen lekt in de omgeving die schadelijk zijn voor het milieu omdat het de biodiversiteit aantast. Daarom gebruiken we het nu niet meer, en vervangen we de bestaande velden met rubbergranulaat. Dat is een flinke klus. We vervangen namelijk niet alleen het kunstgras, maar ook de omliggende grond. En brengen daar schone grond voor terug.

De afgelopen tijd is er al hard gewerkt om een flink aantal velden te vervangen door betere alternatieven. Ook deze zomer gebeurt er weer een hoop, zo veel mogelijk in de periode dat de clubs niet spelen. Zodat de clubs in het nieuwe seizoen op mooie nieuwe velden van start kunnen. Volgend jaar staan de laatste velden met rubbergranulaat op de rol om te vervangen. Een aantal vervangen we versneld, mede op initiatief van de SP in Almere. Daarna zijn alle kunstgrasvelden in Almere vrij van deze stof. En hebben we de directe omgeving voorzien van nieuwe schone grond.

Leave a comment