Eindelijk uitbreiding Westwijkplein!

2014-artist-impression-Westwijkplein

Vorige week heb ik namens Amstelveen, samen met Edwin de Roos namens Delta Lloyd, getekend voor de uitbreiding van het Westwijkplein. Er komt 3.500 m2 aan winkels bij, het wijkcentrum wordt vernieuwd en er komen 20 appartementen bij. Met name de komst van een tweede supermarkt is een wens die vele inwoners van Westwijk al lange tijd koesteren. Begrijpelijk, want hoewel Westwijk de jongste wijk van Amstelveen is, is ze ook de grootste. Westwijk is zo hard gegroeid dat het wijkwinkelcentrum al een poos te klein is voor het aantal inwoners dat de wijk telt.

De gemeente en Delta Lloyd praten al jaren over de herontwikkeling van het Westwijkplein. Ook met bewoners en ondernemers is veel gesproken.  Graag spreek ik hier mijn waardering uit voor de constructieve houding waarmee door alle betrokkenen is geopereerd. Met speciale vermelding van Marjon Homburg, voorzitter van het wijkplatform Westwijk.

Toch is de uitbreiding niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Het project liep meerdere malen ernstige vertraging op, onder meer als gevolg van de economische crisis. Het traject duurde op een gegeven moment zo lang, dat bewoners en ondernemers het vertrouwen in de totstandkoming van de uitbreiding begonnen te verliezen. Ondertussen liepen de kosten van de gemeente omtrent de plannen ook steeds verder op. Reden voor D66 en de VVD om hier aandacht voor te vragen.

Na de verkiezingen hebben we als coalitie dan ook vaart gezet achter de ontwikkeling van het Westwijkplein. We vonden het niet verantwoord om de ontwikkeling steeds maar weer uit te stellen, en hebben met elkaar afgesproken dat er snel duidelijkheid moest komen over de uitbreidingsplannen.

Dat had nog wel wat voeten in de aarde. Met Delta Lloyd zijn een aantal pittige gesprekken gevoerd, waarbij we elkaar diep in de ogen hebben moeten kijken. Maar de gesprekken hadden resultaat. Afgelopen september was het dan zover: de definitieve go voor de uitbreiding van het Westwijkplein. Met een feestelijke bezegeling bij de ondertekening vorige week. Aan de grote opkomst van bewoners, ondernemers en raadsleden was niet alleen te merken hoe groot de behoefte is aan uitbreiding, maar ook hoe groot de betrokkenheid is.

Op dit moment vindt de aanbesteding van de uitbreiding plaats. Vanaf januari start de herontwikkeling van het Westwijkplein. De planning is dat de ontwikkeling over twee jaar klaar is, en dat de inwoners van Westwijk vanaf dan van de langverwachte tweede supermarkt gebruik kunnen maken.

One thought on “Eindelijk uitbreiding Westwijkplein!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s