Laten we naar elkaar omkijken deze feestdagen

Het is duidelijk te merken dat de feestdagen er aan komen. De feestverlichting hangt al een poosje, de supermarkten liggen vol met heerlijk eten en drinken, en de dagen zijn op z’n kortst. De feestdagen zullen anders dan anders zijn. Al bijna een jaar worstelen we met het corona virus. Een virus dat de hele wereld en onze levens op z’n kop zette, en nog steeds doet. Geen grote kerstdiners dit jaar, of groepsfeesten met oud en nieuw. Vieren doen we in kleine kring, in de hoop verspreiding van het virus in te dammen.

2020 is voor veel mensen een heel ander jaar geworden dan we aan het begin van het jaar dachten. Een jaar waarin veel mensen zelf corona kregen of vrienden en bekenden ziek hebben zien worden. Een jaar waarin sommige mensen vrienden en geliefden aan corona hebben verloren. Een jaar waarin we onze sociale contacten op een laag pitje moesten zetten. Een jaar waarin we onze ouders, kinderen, opa’s en oma’s, vrienden, collega’s en bekenden bijna niet of helemaal niet konden zien. Een jaar waarin toekomstdromen moesten worden bijgesteld. Een jaar waarin mensen hun baan of hun bedrijf kwijt raakten.

In maart ging ons land voor het eerst in een ‘lockdown’. Zoiets ingrijpend hebben weinige van ons eerder meegemaakt. In die maanden leerden we elke dag wat meer omgaan met het virus en tegen de zomer kwam ons leven weer een beetje op gang. Nu, negen maanden later is Nederland weer op slot om het Corona virus te beteugelen. Dat is iets wat diep ingrijpt in ieders leven. Juist in deze tijd waarin gezelligheid en familie en vrienden centraal staan, voelen we de lockdown extra hard.

Dat geldt ook voor ondernemers die in deze periode normaal gesproken hun hoogtijdagen beleven en nu de deuren gesloten moeten houden. Sommige ondernemers hebben hun omzet het afgelopen jaar dramatisch zien dalen. Andere ondernemers hebben hun zaak van de ene op de andere dag moeten sluiten. Dat heeft enorme impact voor de ondernemers en de mensen die bij hen werken. Vanuit de overheden zijn er veel steunmaatregelen, die het leed verzachten, maar natuurlijk niet alle verlies kunnen wegnemen. Ook wij staan onze inwoners en ondernemers waar mogelijk met raad en daad bij in deze moeilijke tijden. Ik begrijp dat het voor mensen niet altijd eenvoudig is om hulp te vragen als dat nodig is. Mocht u zo iemand in uw omgeving hebben, dan kan het helpen als u ze op de mogelijkheden tot hulp attendeert.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen door deze dagen naar elkaar om te kijken. We kunnen onze ondernemers steunen door bijvoorbeeld lokaal onze producten te kopen of bij onze horeca afhaalmaaltijden te bestellen. Er is genoeg keus en voor ieder wat wils.

We hebben al veel moeten doorstaan en overwinnen de afgelopen maanden. En gelukkig ontstonden er tijdens corona ook een hoop mooie initiatieven om elkaar te helpen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Laten we elkaar blijven vasthouden en blijven helpen. Denk eens aan mensen in je omgeving die het nu moeilijk hebben. Die hun kinderen helemaal niet kunnen zien met kerst, of om een andere reden eenzaam zijn. Laten we naar hen omkijken en wat extra aandacht geven. Samen komen we er wel door. Denk om elkaar en zorg goed voor elkaar, en laten we in kleine kring er hele bijzondere dagen van maken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s