Glasvezel, data & restwarmte

Vrijdag bracht ik een bezoek aan UNET. Dit Almeerse bedrijf is betrokken geweest bij het aanleggen van glasvezel door heel onze gemeente. Het voelt bijna vanzelfsprekend, maar vergeleken met andere steden is het dat zeker niet: bijna 100% van onze inwoners heeft een glasvezelaansluiting.

UNET vertelde over hun rol hierbij, de slimme toepassingen die ze ontwikkelen en hoe arbeidsintensief het werk soms nog is. Dat laatste kreeg ik zelfs terplekke te zien. We zijn allemaal gewend aan de continue beschikbaarheid van snel internet, en we beseffen ons niet altijd dat het geen vanzelfsprekendheid is. Mocht er een verbinding kapot gaan, dan moet deze handmatig hersteld worden. Dat betekent dat iemand heel nauwkeurig de vezels 1 voor 1 weer aan elkaar last. Goed om je bewust te zijn wat er op de achtergrond allemaal nodig is als we op onze smartphones de snelste OV-verbinding zoeken, checken of het droog blijft, of onze Facebook updaten.

Na het bezoek aan UNET volgde een bezoek aan NLDC. Dit enorme datacenter is gevestigd in Almere en verzorgt de veilige opslag van data van verschillende organisaties. De hoeveelheid data die we met z’n allen produceren groeit gigantisch hard. Een veilige opslag is enorm belangrijk, denk bijvoorbeeld aan patiëntgegevens van ziekenhuizen.

Tijdens de rondleiding door het datacenter sprak ik met NLDC onder meer over hoe de koeling van de servers en de restwarmte die daarbij vrij komt. NLDC doet veel om zo efficiënt mogelijk met bijvoorbeeld stroomverbruik om te gaan, maar op dit moment verdwijnt een belangrijk deel van de restwarmte nog. Daarom kijken we samen of we deze restwarmte slim kunnen inzetten voor de stad. Bijvoorbeeld voor verwarming van de huizen in Nobelhorst, of de toekomstige woonwijk Floriade. Wie weet dragen alle data die we creëren straks bij aan fijne warme woonkamers in de winter…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s