Banen voor 50-plussers op Schiphol

afbeelding hos

Vanaf je 50e is het vaak steeds lastiger om een baan te vinden. Regelmatig komt het voor dat iemand die ouder is dan 50, niet eens een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek krijgt. Bij werkgevers leven veel vooroordelen over 50-plussers: ze zouden te duur zijn, niet flexibel en vaak ziek.

Samen met John de Wolf, ambassadeur voor werkzoekende 50-plussers, bracht ik een bezoek aan Schiphol. Op het Luchtvaart College waren zowel werkgevers gevestigd op Schiphol bijeen, als werkzoekende 50-plussers die deelnemen aan het programma ‘vergrijzen of verzilveren’.

‘Vergrijzen of verzilveren’ maakt onderdeel uit van het House of Skills. Het House of Skills is een regionale samenwerking waar mensen terecht kunnen voor bijvoorbeeld loopbaanadvies, informatie over de werkmogelijkheden in andere sectoren, en trainingen om nieuwe vaardigheden aan te leren. Om kansrijk te blijven op de arbeidsmarkt is het steeds belangrijker om jezelf te blijven ontwikkelen. Ook bedrijven kunnen terecht bij het House of Skills, met vragen over veranderend werk in hun organisatie, en voor het vinden van werknemers met de voor het werk benodigde vaardigheden. Meer over het House of Skills lees je hier.

Het programma ‘vergrijzen of verzilveren’ is gericht op het begeleiden van oudere werkzoekenden naar werk op Schiphol. Tijdens het bezoek aan het Luchtvaart College lieten we de werkgevers op Schiphol zien dat ook 50-plussers prima werknemers zijn. Ze zijn ervaren, betrouwbaar, en schieten niet snel in de stress. Tegelijkertijd was er de kans voor de deelnemers om te netwerken met de aanwezige werkgevers. Werkgevers op Schiphol willen fitte werknemers: werken op Schiphol brengt vaak onregelmatige werktijden met zich mee, en de afstanden zijn groot. Tijdens de bijeenkomst kwam dan ook het project van John de Wolf ter sprake waarin hij werklozen begeleidt door met ze te sporten. Hij benadrukte het belang van fit blijven en een ritme hebben.

Het traject ‘vergrijzen of verzilveren’ is pas net aangevangen, maar de eerste deelnemer heeft al een baan op Schiphol gevonden. Een andere deelnemer had vlak voor de bijeenkomst een leuk sollicitatiegesprek gehad. Mooi om te zien! De komende weken werken de deelnemers verder aan de ontwikkeling en verbetering van hun vaardigheden. Na afronding volgt begeleiding bij het solliciteren. Zo begeleiden we zo veel mogelijk 50-plussers naar werk.

3 thoughts on “Banen voor 50-plussers op Schiphol

Leave a comment