Handen ineen voor Downklas

IMG-20160204-WA0015

Enkele weken geleden schreef ik hier over de Downklas van Parcival. Een bijzondere klas, waar leerlingen met een verstandelijke beperking meedraaien op een reguliere school, en veel activiteiten doen met de andere kinderen op school. De klas dreigt kopje onder te gaan, zoals RTV Noord-Holland al berichtte. Omdat de financiering van de Amsterdamse leerlingen wegviel, wat het voortbestaan van de klas bedreigde, heb ik het Amsterdamse samenwerkingsverband opgeroepen om een oplossing te vinden.

Helaas mocht mijn oproep niet baten. Het samenwerkingsverband heeft negatief op het verzoek gereageerd. Dat kwam hard binnen, zeker nu het om slechts enkele, en uiterst kwetsbare leerlingen gaat.

Gisteren heb ik gesproken met de directeur van Parcival, Bart Hurkxkens, en de directeur van ons eigen samenwerkingsverband, Joost van Chaam. Alle drie voelen we ons zeer betrokken bij de kinderen, en willen we voorkomen dat de klas zou moeten stoppen.

Een oplossing zou kunnen zijn om de klas om te bouwen naar een nevenvestiging in Amstelveen van een Amsterdamse school voor speciaal onderwijs. Dit heeft echter nogal wat voeten in aarde. We willen zeker kijken naar de mogelijkheden, en willen deze optie nader onderzoeken. Maar omdat aan het openen van een nevenvestiging allerlei termijnen zijn verbonden, onder meer bij het ministerie, zal de opening van een nevenvestiging voor komend schooljaar niet haalbaar zijn.

Nog een schooljaar met tekorten overleeft de klas niet. Daarom hebben Joost en ik een afspraak gemaakt. Wat er ook gebeurt, we zorgen dat er voor komend schooljaar een overbrugging komt. Samen zullen we het tekort financieren. Zo is er voor volgend schooljaar in ieder geval zekerheid, en hebben we de tijd om te zoeken naar een structurele oplossing. Want deze prachtklas moeten we behouden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s