Voor iedereen die nu examen doet

Ze zijn in volle gang: de schoolexamens. Nog 1 week te gaan, en dan is het vol spanning wachten op de uitslag. Voor degenen die geslaagd zijn genoeg reden voor een feestje, voor sommigen zal het ook nog even bikkelen zijn tot de herexamens.

Naast alle examenstress speelt ook de vraag naar wat hierna. De keuzes die je nu maakt, zijn belangrijk voor je toekomst. Wellicht heb je al nagedacht over wat je ideale baan is. Voor veel banen is een diploma nodig. Het werk dat je straks gaat doen, hangt dan ook mede af van de opleiding die je volgt. Daarom is het van belang na te denken over wat voor werk je straks zou willen doen, en welke opleiding daar bij hoort.

Eerder deze week verscheen het onderstaande stuk voor de open dag van de MBO colleges in de regio (4 juni a.s. van 16h – 20h). Bij de keuze voor een HBO- of universitaire opleiding is het niet anders.

MBO Amstelland open dag 4 juni

mbo amstelland

Stel jezelf dus vragen om een goede keuze te kunnen maken. Waar ben je goed in? Wat vind je leuk? Waar zou je meer over willen weten? Praat met je ouders, leraren, vrienden. En bezoek open dagen van MBO, HBO en/of universiteit. Nu bewust bezig zijn met waar je hart ligt en waar je goed in bent, en de keuze voor een opleiding die daarbij past, vergroot straks je kansen op een baan waarin je je thuis voelt.

Ik wens iedereen succes met de laatste loodjes van de examens, en het maken van de keuze!

3 thoughts on “Voor iedereen die nu examen doet

 • Het vroegere Arbeidsbureau biedt online ook een paar uitstekende aanknopingspunten. Met name de competentie-atlas die nog altijd gratis op http://www.werk.nl staat biedt uitkomst, weet ik als voormalig medewerker.

  Ideaal aan de competentie-atlas vond ik altijd het idee, dat alle beroepen erop staan. Ja, natuurlijk niet álle, namen veranderen wel wat, maar toch: veel completer wordt het niet. Dat idee helpt bij het gevoel “is er niet nog iets ánders wat ik zou kunnen, willen,…?”. Dat had ik toen ik 17 was en eindexamen deed. Hoe kun je nou weten wat er precies allemaal is?

  Door de competentie-atlas, dus : )

  Het werkt supersimpel; geef wat je belangrijkste competenties zijn; kies gebieden die je interessant vindt; vind beroepen die bij je passen.

  Als je niet weet wat je competenties zijn, kun je op werk.nl eerst een competentietest doen; er is ook een interessetest, een werkwaardetest.

  Als je uitgetest bent… op de computer… en je bent er nog niet uit.. je blijft twijfelen… tja dan rest natuurlijk een persoonlijke loopbaancoach. Daar heeft Amstelveen er ook een paar keigoeie van. Succes!

  * De competentieatlas: http://www.competentieatlas.nl/apex/f?p=109:18
  * Meer tests van het voormalige Arbeidsbureau: http://www.werk.nl/solliciteren/testuzelf.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s