Subsidie voor de Griffioen?

De Griffioen, het cultuurcentrum van de VU in onze studentenwijk Uilenstede, vraagt om een fors hogere cultuursubsidie. De reden? Collega wethouder Jeroen Brandes heeft de welzijnssubsidie die de Griffioen ontving gestopt. De Griffioen voldeed ondanks verschillende waarschuwingen niet aan onze subsidievoorwaarden. En dan houdt het een keer op: bij subsidies horen afspraken, het zijn geen vrijblijvende kadootjes.

De Griffioen wil nu het stopgezette bedrag, plus een beetje extra, vanuit cultuur ontvangen. Te bekostigen door bij de andere instellingen een percentage van de subsidie af te halen; naar zeggen van de Griffioen is een klein percentage minder altijd wel op te vangen.

Nu vind ik het nogal boud om te stellen dat anderen wel met minder toekunnen, terwijl je zelf om juist meer subsidie dan voorheen vraagt. Als een klein percentage altijd wel op te vangen is, geldt dat ook voor jezelf, lijkt me. Daarbij hanteert de Griffioen lagere tarieven dan veel vergelijkbare instellingen. Dat studenten korting krijgen kan ik me voorstellen, maar moet de gemeente ook meebetalen aan korting voor medewerkers van de VU, of aan lagere tarieven voor mensen die prima in staat zijn de gebruikelijke prijs voor een kaartje te betalen?

Cultuursubsidies zijn net als welzijnssubsidies niet vrijblijvend. Zowel Jeroen Brandes als ikzelf hebben aangegeven graag een oplossing te willen vinden, en daar ook mogelijkheden voor  zien. Daarvoor is wel nodig dat de Griffioen gaat meedenken. Ook eens de eigen begroting tegen het licht houdt, in plaats van enkel naar andere instellingen te wijzen. En eens kritisch naar zichzelf kijkt hoe het zo ver heeft kunnen komen dat ondanks meerdere waarschuwingen de subsidievoorwaarden niet nageleefd zijn.

In een gesprek met de Griffioen heb ik het bovenstaande aangegeven. Tot nu toe zonder resultaat. Betekent dat dan einde oefening? Wat ons betreft niet. Mijn deur en die van collega Brandes staan altijd open. Maar geld overmaken zonder nadere afspraken doen we niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s